Güler misin Ağlar mısın?

Şehir Tiyatroları Online Bilet SatışıHala bir form nasıl yapılır öğrenemedik. Teknoloji bu kadar gelişmişken, imkansızı isteme lüksüne sahipken gördüğüm form örnekleri beni dehşete düşürüyor. Geçtiğimiz gün, İBB Şehir Tiyatroları'na bilet almak için İBB Şehir Tiyatroları Online Bilet Satışı sitesini kullanmak istedim. Ne güzel, biz yerimizden kalkmayalım, teknolojinin nimetlerinden faydalanalım diye böyle bir hizmeti halkın kullanımına açmışlar. Fakat gelin görün ki, bilet satış işlemindeki son adım olan ödeme formunu gördüğünüzde şaşırmamak elde değil, şaka gibi.

Öncelikle bilet alabilmeniz için "adınız soyadınız" 15 karakterden kısa olmalı! Eğer öyle değilse, size isminizi uygun bir şekilde kısaltma imkanı tanınmış (o nasıl olacaksa artık!), fakat bileti alırken kimlik gösterme zorunluluğunuz var bunu da unutmayalım. O yüzden bileti almadan önce nüfus idaresine giderek, yaptığınız isim kısaltmasını kimliğinizde de yaptırın ki herhangi bir problem yaşamayın. Benim adım soyadım 15 karakterden az, anne ve babama buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Ama 15 karakterden uzun ad soyada sahip kişiler için bir kaç önerim yok değil. Örneğin: Abdullah Karacan->Apo, Mustafa Dağdeviren->Musti vs..

Ödeme formuna; kredi kartı numarası, son kullanma tarihi, CVC2 gibi bilgileri sanal klavye ile girebiliyorsunuz. Ama klavyenin içindeki "H" ve "S" tuşları ile nasıl bir sayıyı yazabileceğimi çözemedim. Çözenler lütfen yorumlarını esirgemesinler.

Adınızı ve soyadınızı küçük harflerle giremezsiniz, hepsini büyük harflerle yazmanız gerekmektedir. Madem küçük yazdığımı anlayabiliyor sevgili teknoloji, yazdıklarımı kendi neden büyütemiyor? Hayatında program yazmaya yeni başlayan insanların, ekrana "hello world" yazdırmalarından sonra yapabilecekleri en kolay iş, karakterleri küçültüp büyütmektir. Çünkü bunun için ek birşey yapmanıza gerek yok, kullandığınız programlama dili her ne olursa olsun bu function'ı kendi içinde barındırıyor.

Bahsettiğimiz şehir İstanbul, Dünya'daki sayılı metropollerden. 15 milyonluk bir nüfusa sahip böyle bir şehirin belediyesinin, internet alanında yaptığı bu işlere bakınca gerçekten üzülüyor insan. Tiyatroyu ne kadar çok önemsediğimiz ortada. Merak ettiğim konu ise Belediye ve benzeri kurumlarda çeşitli dallarda danışmanlık hizmeti veren işin ehli insanlar varken, internet alanında danışmanlığa gerek mi duyulmuyor acaba? Kişi olmasa bile işi bilen bir firmayla anlaşıp bu işi doğru bir şekilde yaptırmak çok mu zor? Aslında hiç de zor değil, ama zoru başarmışlar ve en basit en küçük bir formu bile ne hale getirmişler. Kimin eseri, kimin bilgisi, kimin onayıyla yapıldığını bilmiyorum ama bu iş dünyada ilk defa yapılmıyor. Nasıl yapılacağını bilmiyorsan gider benzer örnekleri inceler, en uygununu (aynısını) yaparsın.

Form görüntüsüne buradan da ulaşabilirsiniz.

2 yorum:

Harun PEKŞEN dedi ki...

Aslında bu konuyla alakalı olarak tiyatroya gereken önem veriliyor mu ki onun online sistemlerine önem verilsin sorusunu sormak gerekiyor.

Bir taraftan merkezi yerlerdeki gayrimenkul değeri yüksek sahnelerin yıkılıp yerine otel, alışveriş merkezi yapma planlarından geçilmezken, diğer taraftan oyuncuların ihaleyle toplu şekilde alımına yönelik çalışmalar yapılırken aslında bu çok da önem arzetmiyor.

Olaya internet açısından baktığımızda zaten söyleyecek çok fazla bir şey yok. Aslında belediyenin bilgi işlem kadrosu olarak kalabalık olduğunu biliyorum. Özellikle trafik ile ilgili çeşitli uygulamalar geliştiriyorlar. Buradaki problem aslında bu konuyla alakalı genel bir problem. Çözümse yapılamayacak bir şey değil. Sadece içlerinden birisinin bunun bir eksiklik olduğunu söylemesi gerekiyor.

Tabii ki böyle organizasyonlarda kimse kendisine yeni uğraşlar yaratmak istemez :)

Metin Kahraman dedi ki...

:) tabi canım ne gereği var. Zaten kimse de birşey söylemiyor, yazmıyor. Konuyla ilgili bir yazıya da rastlayamadım. Genelde insanlar bu tür işleri önemsemiyor. Biz toplumca gülüp geçmeye alıştığımızdan mıdır nedir?